Skip to main content

රසවත් පොඩි වම්බටු කරියක්....



දැන් උත්සව කාලෙත් ලග ලගම එනවනේ ඉතින් අද අපි ගෙනාවෙ පොඩි වම්බටු වලින් හදන රසවත් වම්බටු කරියක්.

අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය 
  • හොද දම් පැහැති පොඩි වම්බටු ගෙඩි 8ක්.
  • අබ ඇට තේ හැදි බාගයක් 
  • මාදුරු ඇට තේ හැදි කාලක් 
  • සූදුරු ඇට තේ හැදි කාලක් 
  • කරපිංචා කිනිති 3ක්
  • සිහින්ව කොටු කපාගත් බී ලූනු ගෙඩි 2 ක් 
  • දෙහි ඇඹුල් බින්දු දෙක තුනක්
  • එළවළු තෙල් මේස හැදි 6ක්
අඹරාගත යුතු පහේ පේස්ට් එක
  • රතුලූනු ගෙඩි 7ක් 
  • ඉදුණු තක්කාලි ගෙඩි 2 ක්. හතරට පහට කපාගන්න.
  • ඉගුරු අගලක කැබැල්ලක් 
  • සුදුලූණු බික් 4ක්
  • කජුමද 5ක්
  • ගාගත් පොල් කෝප්ප බාගයක් 
  • මිරිස් කුඩු තේ හැදි 3ක්
  • කොත්තමල්ලි කුඩු තේ හැදි 2ක්
  • කහ කුඩු තේ හැදි බාගයක් 
  • ලුණු තේ හැදි 1ක්
  • සීනි තේ හැදි 1ක්
ඉහත සදහන් ටික බ්ලෙන්ඩරයට දමා තනි පේස්ට් එකක් වන සේ සිහින්ව අඹරා පසෙකින් තබාගන්න.

සාදාගන්නා ආකාරය 
  • පොඩි වම්බටු ගෙඩිවල එහි දිග අතට කැපුම් හතරක් දමන්න. ගෙඩිය වෙන් නොවනසේ. 
  • දැන් මේ කපාගත් වම්බටු වල කැපුම් පාරවල් අතරින් සාදාගත් පේස්ට් එකෙන් ටික ටික ගෙන දමන්න. ඇතුලට පේස්ට් එක අල්ලන ලෙස දාගන්න. ඉතිරි පේස්ට් ටික වෙනම තබාගන්න.
  • දැන් තාච්චියක් ගෙන එයට තෙල් මේස හැදි 6ය දමන්න. තෙල් රත්වෙද්දී අබ දමන්න. අබ පුපුරද්දී එයට සූදුරු සහ මාදුරු දමන්න.
  • මාදුරු ඇට පුපුරද්දී එයට කරපිංචා දමන්න. කරපිංචා පුපුරද්දී එයට ලියාගත් ලූනු ටික දමා විනාඩියක් පමණ තෙම්පරාදු කරන්න.
  • දැන් මේ තෙලට අපි පේස්ට් එක පුරවාගත් පොඩි වම්බටු ටික දමන්න. තෙලේ හොදින් බැදෙන සේ හැන්දෙන් එවා ටිකක් තද කරන්න. තෙලෙන් හොදට තෙත් කරන්න. ගින්දර මධ්‍යම තරමින් තියාගන්න.
  • විනාඩි 5ක් පමණ පිසින්න. දැන් මේ තෙම්පරාදුවට අපි හදාගත් පොල් පේස්ට් එකේ ඉතිරි ටික දමන්න. පරිස්සමින් එය තෙම්පරාදුව සමග මිශ්‍ර කරන්න.
  • දැන් ලිපේ දැල්ල ටිකක් අඩුකර පියන වසන්න. පේස්ට් එක හොදින් ඉදී වම්බටු ද හොදින් ඉදෙන තෙක් පිසින්න. විනාඩි 12ක් පමණ යද්දී මේ සියල්ල ඉදී තෙල් කරියේ උඩ වෙන්වී තිබේවි.
  • දැන් දෙහි බිංදු ටිකක් ඉස උඩින් අලුත් කරපිංචා කොළ ටිකක් හෝ කොත්තමල්ලි කොළ ටිකක් දමන්න. 
  • තවත් පැය බාගයක් පමණ වසා තබා පිලිගන්වන්න.
මේ උත්සව කාලෙ ඔයාලත් හදල අමුත්තන්ට පිලිගන්වන්න කට්ටිය පුදුමත් වෙයි.

Comments

Popular posts from this blog

රසම රස බත් වර්ග 8 ක්

1.කබ්සා රයිස් අවශ්‍ය දේවල් බාස්මති 2 කප් (ඔයාලාට කැමති ප්‍රමාණයක් හාල් අරගෙන මේ දමා තියෙන එවා වැඩි කර ගන්න ) ඔලිව් ඔයිල් 2 tbs බටර් 1 tbs කරාබු නැටි 3-4 බේලිප් 3-4 කුරුදුපොතු කැලි 2-3 කරදමුංගු ටිකක් පොඩියට කපා ගත් ලුනු කප් 1 පොඩියටම කපා ගත් සුදුලුනු බික් 4-5 ටොමැටෝ පේස්ට් 2tbs පොඩියට කපා ගත් කැරට් ගෙඩි 1 කොත්තමල්ලි කුඩු 2tbs සුදුරු 1/2tsp රස අනුව ලුණු චිකන් ස්ටොක් අවශ්‍ය පමණ (නැතිනම් නෝර් සුප් කියුබ් 3-4 වතුර සමග දිය කර ගන්න ) ප්ලම්ස් හා කජු ටිකක් ගම්මිරිස් කුඩු ටිකක් සමාන්‍ය කැලි කපා ගත් චිකන් අවශ්‍ය පමණ. 500g සාදාගන්නා ආකාරය මුලින් භාජනයක් ලිප තියා එකට බටර් හා ඔලිව් ඔයිල් දමා රත් වෙන්න තියන්න. පසු එකට කුරුදුපොතු/කරදමුංගු/කරාබු නැටි ටික දමා සුලු වේලාවක් බැදෙන්නට තියන්න.පසු එකටම කපා ගත්ත ලුනු ටික දමා ලා දුඹුරු පැහැ වෙනකම් බැදෙන්නට හරින්න. පසු කපා ගත්ත චිකන් ටික දමා හොදින් කලවම් කර විනාඩි 5 පමණ බැදෙන්නට හරින්න.(භාජනයේ පියන වසා ) පසු එකට කපා ගත් සුදුලුනු/කැරට්/ බේලිප් දමා හොදින් මිශ්‍ර කරන්න. පසු එකට ටොමැටෝ පේස්ට් ටි...

කෑම උයද්දි මේ දේවල් ගැනත් සැලකිලිමත් වෙන්න.

ඔබ දන්නවාද ආහාරයක් සකස් කිරීමේදී අපි නොදන්නා බොහෝදේ තිබෙන බව. එ නිසා කෑම උයද්දිත් හිතාගන්නවත් බැරි දේවල් අපේ අතින් සිදුවෙනවා. ආහාර විෂ වීම නිසා රෝගී වීම හා ජීවිත හානි සිදුවීම්  පවා වාර්තා වෙනවා. කොහොමද මේ ආහාර විෂ වෙන්නේ? ඇත්තටම ආහාර විෂ වීම කියන්නේ මොකක්ද ? පිරිසිදුව ආහාර පිසිනවානම් ඒවා විෂ වෙන්නේ කොහොමද ? ඇත්තටම ආහාර විෂ වෙන්නේ ආහාර 2ක් හෝ 3ක් මිශ්‍ර කර පිසීමේදී. හැම ආහාරයක් තුලම රසායනික ද්‍රව්‍ය අඩංගු වෙනවා. එක් රසායනික සංඝටකයක් තවත් සංඝටකයක් සමග එකතුවී විෂ සංඝටකයක් හදන්න පුලුවන්. ඒවා එතරම් අහිතකර නොවෙන්නත් පුලුවන්. අධි විෂ වෙන්නත් පුලුවන්. ඊට අමතරව ආහාර වල බැක්ටීරියා හා විෂබීජ ක්‍රියාකාරිත්වය නිසාත් ආහාර විෂ වීම් ඇතිවෙනවා. ගෘහණියන් වන අපි ආහාර රසට ගුණට උයන්න වගේම මේ දේත් දැනගන්න ඕනි. ඉතින් අද අපි කියන කෑම වර්ග මේ විදියට පිසීමේදී පරිස්සම් වෙන්න. 1. රතුලූනු, සුදුලූනු වේලාසන සුද්ද කර පෙති ගසා විනාඩි 5 කට වඩා තබන්න එපා. ලූනු ඉතාම ඉක්මනින් අවට පරිසරයේ ඇති විෂ වර්ග උරාගන්නවා. ඒකයි විෂක් සමේ ගෑවුනාම ලූනු ගෙඩියක් සමේ අතුල්ලන්න කියන්නේ. ලූනු වලට විෂ උරාගන්නවා. ලූනු කපල ටික වේලාවක...

ධාන්‍ය වලින් රසවත් ආහාර වට්ටෝරු 3ක්..

ධාන්‍ය වර්ග කන්න අකමැති අයටයි මේ ආහාර වට්ටෝරු. ධාන්‍ය වර්ග කන්න හරිම අකමැතිනේ අපේ පොඩ්ඩො, මෙහෙම හදල දුන්නොත් නම් අනිවාර්යයෙන්ම ආසාවෙන් ආහාරයට ගනීවි.  රසයෙන් වගේම ගුණයත් ඉහල ආහාර වට්ටෝරු කිහිපයක් තමයි මේ. 1. කඩල, කව්පි මිශ්‍ර පිට්ටු අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය  රතු හෝ සුදු හාල් පිටි 250g ගා ගත් පොල්  ලුණු තම්බාගත් කඩල 100g තම්බාගත් රතු කව්පි 100g තම්බාගත් ග්‍රීන්පීස් 50g අවශ්‍ය නම් කැරට් සහ බෝංචි ටිකක් සාදාගන්නා ආකාරය ගාගත් පොල් වලට ලුණු මිශ්‍ර කර එයට හාල් පිටි දමා පොඩියට කැට කරගන්න. කැට කර ගැනීමේදී අතේ වතිර තවරා ගනිමින් කැට කරගත යුතුයි.  දැන් පොඩි ඇලුමිනියම් කෝප්ප කිහිපයක් ගෙන සාදාගත් පිට්ටු ටිකක් දමා ඒ මත තම්බාගත් කව්පි, නැවත පිට්ටු ටිකක් දමා ඒ මත කඩලද, නැවත පිට්ටු ටිකක් දමා ඒ මත ග්‍රීන්පීස් දමා මතුපිටට පිට්ටු මිශ්‍රණය දමා මෙම ඇලුමිනියම් කෝප්ප වල් ඇති පිට්ටු වාශ්පයෙන් තම්බාගන්න.  අවශ්‍ය නම් මෙයට සිහින්ව ලියාගත් කැරට් , බෝංචි ආදිය එක් කල හැකිය.  මෙසේ සදාගත් පිට්ටු පරිප්පු, මස්, මාළු හෝ කව්පි කරියක් සමග කෑමට ගත හැකිය. 2. බතල ක...