Skip to main content

ධාන්‍ය වලින් රසවත් ආහාර වට්ටෝරු 3ක්..




ධාන්‍ය වර්ග කන්න අකමැති අයටයි මේ ආහාර වට්ටෝරු. ධාන්‍ය වර්ග කන්න හරිම අකමැතිනේ අපේ පොඩ්ඩො, මෙහෙම හදල දුන්නොත් නම් අනිවාර්යයෙන්ම ආසාවෙන් ආහාරයට ගනීවි.  රසයෙන් වගේම ගුණයත් ඉහල ආහාර වට්ටෝරු කිහිපයක් තමයි මේ.

1. කඩල, කව්පි මිශ්‍ර පිට්ටු




අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය 
  • රතු හෝ සුදු හාල් පිටි 250g
  • ගා ගත් පොල් 
  • ලුණු
  • තම්බාගත් කඩල 100g
  • තම්බාගත් රතු කව්පි 100g
  • තම්බාගත් ග්‍රීන්පීස් 50g
  • අවශ්‍ය නම් කැරට් සහ බෝංචි ටිකක්
සාදාගන්නා ආකාරය

ගාගත් පොල් වලට ලුණු මිශ්‍ර කර එයට හාල් පිටි දමා පොඩියට කැට කරගන්න. කැට කර ගැනීමේදී අතේ වතිර තවරා ගනිමින් කැට කරගත යුතුයි. 
දැන් පොඩි ඇලුමිනියම් කෝප්ප කිහිපයක් ගෙන සාදාගත් පිට්ටු ටිකක් දමා ඒ මත තම්බාගත් කව්පි, නැවත පිට්ටු ටිකක් දමා ඒ මත කඩලද, නැවත පිට්ටු ටිකක් දමා ඒ මත ග්‍රීන්පීස් දමා මතුපිටට පිට්ටු මිශ්‍රණය දමා මෙම ඇලුමිනියම් කෝප්ප වල් ඇති පිට්ටු වාශ්පයෙන් තම්බාගන්න. 
අවශ්‍ය නම් මෙයට සිහින්ව ලියාගත් කැරට් , බෝංචි ආදිය එක් කල හැකිය. 
මෙසේ සදාගත් පිට්ටු පරිප්පු, මස්, මාළු හෝ කව්පි කරියක් සමග කෑමට ගත හැකිය.

2. බතල කව්පි බෝල



අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය
  • තම්බාගත් බතල 250g
  • තම්බාගත් කව්පි 200g(සුදු හෝ රතු)
  • චීස් ටිකක්
  • ලුණු 
  • ගම්මිරිස් කුඩු 
  • කෝන් පිටි
  • බිත්තර 1ක්
  • පාන් කුඩු 
  • බැදීමට තෙල්
සාදාගන්නා ආකාරය 

තම්බාගත් කව්පි වලට චීස් , ලුණු , ගම්මිරිස් කුඩු ස්වල්පයක් එකතු කරන්න. 
තම්බාගත් බතල ග්‍රේටරයකින් ගා ගන්න. එයටද ලුණු , ගම්මිරිස් කුඩු , කෝන් පිටි එකතු කරන්න. 
දැන් බතල මිශ්‍රණයෙන් කොටසක් ගෙන තුනී කරන්න. ඒ මත කව්පි චීස් මිශ්‍රණයෙන් ටිකක් තබා බෝල කර රවුම් හැඩයට හෝ දිගටි හැඩයට සකස් කරන්න. 
දැන් මේ බෝල තට්ටු කරගත් බිත්තර සාරුවල තවරා පාන් කුඩු දවටා ගැඹුරු තෙලේ රන්වන් පාට වනතුරුත් බැදගන්න.

3.කව්පි කඩල පුරවාගත් මාළුමිරිස් 



අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය 
  • මාළුමිරිස් කරල් කිහිපයක් 
  • කව්පි, කඩල, ග්‍රීන්පීස් ටික බැගින්
  • ලොකු ළූනු ගෙඩි 1ක්
  • මිරිස් කුඩු ස්වල්පයක් 
  • ගම්මිරිස් කුඩු ස්වල්පයක් 
  • ලුණු 
  • බැදීමට තෙල් 
බැටරය සදහා
  • කෝන් පිටි මේස හැදි 5ක්
  • කඩල පිටි මේස හැදි 3ක්
  • බේකින් පවුඩර් තේ හැදි 1ක්
  • ලුණු තේ හැදි බාගයක් 
  • වතුර කෝප්ප බාගයක හෝ තුන්කාලක්
බැටරය සදහා ගත් සියල්ල එකට දමා වතුර දමා හොදින් මිශ්‍ර කර බැටරය සාදාගන්න.

සාදාගන්නා ආකාරය 

කව්පි, කඩල, ග්‍රීන්පීස් පෙගෙන්නට හැර හොදින් තම්බා ගන්න. දැන් ඒවාට මිරිස් කුඩු, ගම්මිරිස් කුඩු හා ලුණු මිශ්‍ර කරන්න.
දැන් තාච්චියකට තෙල් ටිකක් දමා ළිප තබා රත්වූ පසු ලියාගත් ළූනු එකතු කරන්න.
ඉන්පසු තම්බාගත් කඩල, කව්පි, ග්‍රීන්පීස් මිශ්‍රණය සහ රස අනුව ලුණු තෙම්පරාදුවට එකතු කරන්න.
මෙම මිශ්‍රණය තරමක් පොඩිකර ගන්න. දැන් මාළුමිරිස් කරල් ගෙන එය යන්තමින් පලා ඇට ඉවත් කර ඒ තුළට සාදාගත් පිරවුම පුරවන්න. 
දැන් මේ සාදාගත් මාළුමිරිස් කරල් මුලින් සාදාගත් බැටරයේ තවරා ගැඹුරු තෙලේ බැදගන්න.


Comments

Popular posts from this blog

රසම රස බත් වර්ග 8 ක්

1.කබ්සා රයිස් අවශ්‍ය දේවල් බාස්මති 2 කප් (ඔයාලාට කැමති ප්‍රමාණයක් හාල් අරගෙන මේ දමා තියෙන එවා වැඩි කර ගන්න ) ඔලිව් ඔයිල් 2 tbs බටර් 1 tbs කරාබු නැටි 3-4 බේලිප් 3-4 කුරුදුපොතු කැලි 2-3 කරදමුංගු ටිකක් පොඩියට කපා ගත් ලුනු කප් 1 පොඩියටම කපා ගත් සුදුලුනු බික් 4-5 ටොමැටෝ පේස්ට් 2tbs පොඩියට කපා ගත් කැරට් ගෙඩි 1 කොත්තමල්ලි කුඩු 2tbs සුදුරු 1/2tsp රස අනුව ලුණු චිකන් ස්ටොක් අවශ්‍ය පමණ (නැතිනම් නෝර් සුප් කියුබ් 3-4 වතුර සමග දිය කර ගන්න ) ප්ලම්ස් හා කජු ටිකක් ගම්මිරිස් කුඩු ටිකක් සමාන්‍ය කැලි කපා ගත් චිකන් අවශ්‍ය පමණ. 500g සාදාගන්නා ආකාරය මුලින් භාජනයක් ලිප තියා එකට බටර් හා ඔලිව් ඔයිල් දමා රත් වෙන්න තියන්න. පසු එකට කුරුදුපොතු/කරදමුංගු/කරාබු නැටි ටික දමා සුලු වේලාවක් බැදෙන්නට තියන්න.පසු එකටම කපා ගත්ත ලුනු ටික දමා ලා දුඹුරු පැහැ වෙනකම් බැදෙන්නට හරින්න. පසු කපා ගත්ත චිකන් ටික දමා හොදින් කලවම් කර විනාඩි 5 පමණ බැදෙන්නට හරින්න.(භාජනයේ පියන වසා ) පසු එකට කපා ගත් සුදුලුනු/කැරට්/ බේලිප් දමා හොදින් මිශ්‍ර කරන්න. පසු එකට ටොමැටෝ පේස්ට් ටි...

කෑම උයද්දි මේ දේවල් ගැනත් සැලකිලිමත් වෙන්න.

ඔබ දන්නවාද ආහාරයක් සකස් කිරීමේදී අපි නොදන්නා බොහෝදේ තිබෙන බව. එ නිසා කෑම උයද්දිත් හිතාගන්නවත් බැරි දේවල් අපේ අතින් සිදුවෙනවා. ආහාර විෂ වීම නිසා රෝගී වීම හා ජීවිත හානි සිදුවීම්  පවා වාර්තා වෙනවා. කොහොමද මේ ආහාර විෂ වෙන්නේ? ඇත්තටම ආහාර විෂ වීම කියන්නේ මොකක්ද ? පිරිසිදුව ආහාර පිසිනවානම් ඒවා විෂ වෙන්නේ කොහොමද ? ඇත්තටම ආහාර විෂ වෙන්නේ ආහාර 2ක් හෝ 3ක් මිශ්‍ර කර පිසීමේදී. හැම ආහාරයක් තුලම රසායනික ද්‍රව්‍ය අඩංගු වෙනවා. එක් රසායනික සංඝටකයක් තවත් සංඝටකයක් සමග එකතුවී විෂ සංඝටකයක් හදන්න පුලුවන්. ඒවා එතරම් අහිතකර නොවෙන්නත් පුලුවන්. අධි විෂ වෙන්නත් පුලුවන්. ඊට අමතරව ආහාර වල බැක්ටීරියා හා විෂබීජ ක්‍රියාකාරිත්වය නිසාත් ආහාර විෂ වීම් ඇතිවෙනවා. ගෘහණියන් වන අපි ආහාර රසට ගුණට උයන්න වගේම මේ දේත් දැනගන්න ඕනි. ඉතින් අද අපි කියන කෑම වර්ග මේ විදියට පිසීමේදී පරිස්සම් වෙන්න. 1. රතුලූනු, සුදුලූනු වේලාසන සුද්ද කර පෙති ගසා විනාඩි 5 කට වඩා තබන්න එපා. ලූනු ඉතාම ඉක්මනින් අවට පරිසරයේ ඇති විෂ වර්ග උරාගන්නවා. ඒකයි විෂක් සමේ ගෑවුනාම ලූනු ගෙඩියක් සමේ අතුල්ලන්න කියන්නේ. ලූනු වලට විෂ උරාගන්නවා. ලූනු කපල ටික වේලාවක...