Skip to main content

කටට රසට මෝජු වර්ග 7 ක්



1. පොලොස් මෝජු

 අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය
  • පොලොස් 200g
  • අවශ්‍ය ප්‍රමාණයට හාල්මැස්සන් 
  • මළුමිරිස් කරල් 2ක් හෝ 3ක්(රවුමට කපාගත්)
  • අමු මිරිස් කරල් 3ක් හෝ 4ක්(දෙකට මැදින් පලාගත්.)
  • ලූනු 50g(දිග පෙති හැඩයට කපාගත්)
  • අඹරාගත් අබ තේ හැදි 2 ක් 
  • මිරිස් කුඩු තේ හැදි 1 ක් 
  • අඹ චට්නි මේස හැදි 2 ක් 
  • සීනි මේස හැදි 2 ක් 
  • ලුණු අවශ්‍ය ප්‍රමාණයට 
  • විනාකිරි අවශ්‍ය ප්‍රමාණයට 
සාදාගන්නා ආකාරය 
පොලොස් අගල්  1/2 ක් වන සේ කොටු ආකාරයට කපාගන්න. එය විනාකිරි, වතුර, සීනි , ලුණු එකතුකර තම්බාගන්න. මාළුමිරිස් , අමුමිරිස් , ලූනු ටිකද තම්බා පසෙකින් තබන්න.
භාජනයක් ගෙන එයට අබ, මිරිස් කුඩු, චට්නි, සීනි, අවශ්‍ය ප්‍රමාණයට ලුණු සහ විනාකිරි එකතු කර එයට තම්බා ගත් පොලොස් සහ ලූනු, මාළුමිරිස් , අමුමිරිස් එකතු කරන්න.

2.තලන බටු මෝජු


අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය

  • තලන බටු 200g
  • මිරිස් කුඩු මේස හැදි 1 ක්
  • සීනි මේස හැදි 2 ක්
  • විනාකිරි මේස හැදි 3 ක් පමණ 
  • කහකුඩු ස්වල්පයක් 
  • ලුණු අවශ්‍ය ප්‍රමාණයට 
  • අබ මේස හැදි 1 ක්(අඹරාගත්)
  • රතුලූනු 50g
  • අමුමිරිස් කරල් 4 ක් හෝ 5ක්(දෙකට පලාගත්)
  • මාළුමිරිස් කරල් 2 ක් හෝ 3ක් (රවුමට කපාගත්)
  • අඹ චට්නි මේස හැදි 1 ක් 
  • බැදගත් හාල්මැස්සන් ස්වල්පයක් 
සාදාගන්නා ආකාරය 

තලනබටු සෝදා නැට්ට වෙන් නොවනසේ හතරට පලාගන්න. එහි ඇට ඉවත් කර කපා ලුණු අතගා ගැඹුරු තෙලේ බැදගන්න. 
භාජනයක් ලිප තබා එයට විනාකිරි, චට්නි, සීනි, මිරිස් කුඩු, කහකුඩු, අබ සියල්ල එකතුකර හැදිගාමින් විනාඩි 3ක් පමණ මදගින්නේ පිසගන්න. ඉන්පසු සුද්දකර ගත් රතුලූනු, කපාගත් අමුමිරිස්, මාළුමිරිස් එකතුකර ලිපෙන් බා බැදගත් තලනබටු එකතු කරන්න.

3. කැරට් මෝජු


අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය 
  • කැරට් 200g 
  • මාළුමිරිස් කරල් 2 ක් හෝ 3ක්(දිගටි පෙති කපාගත්)
  • අමුමිරිස් කරල් 3ක් හෝ 4ක්(දිගටි රවුමට කපාගත්)
  • රතුලූනු 50g
  • අඹරාගත් අබ තේ හැදි 2 ක් 
  • මිරිස් කුඩු තේ හැදි 1 ක් 
  • චට්නි මේස හැදි 1 ක් 
  • සීනි මේස හැදි 2 ක් 
  • ලුණු අවශ්‍ය ප්‍රමාණයට 
  • විනාකිරි අවශ්‍ය ප්‍රමාණයට 
සාදාගන්නා ආකාරය 

කැරට් අගල් 1ක් පමණ දිගට සෙන්ටිමීටරයක් පමණ පළලට සිහින්ව කපාගන්න. එය විනාකිරි, වතුර, සීනි, ලුණු එකතුකර තම්බාගන්න. මාළුමිරිස්, අමුමිරිස්, ලූනු ටිකද තම්බා පසෙකින් තබාගන්න.
භාජනයක් ගෙන එයට අබ, මිරිස් කුඩු, චට්නි, සීනි අවශ්‍ය ප්‍රමාණයට ලුණු සහ විනාකිරි එකතුකර එයට තම්බා ගත් කැරට් සහ ලූනු අමුමිරිස්, මාළුමිරිස් එකතු කරන්න..

4. ඇපල් අන්නාසි මෝජු 

අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය 
  • ඇපල් 100g
  • අන්නාසි 100g
  • අමුමිරිස් කරල් 4ක් හෝ 5ක් 
  • අඹරාගත් අබ මේස හැදි 1 ක් 
  • මිරිස් කුඩු තේ හැදි 1 ක් 
  • විනාකිරි කෝප්ප බාගයක් 
  • සීනි මේස හැදි 1 ක් 
  • අඹ චට්නි මේස හැදි 1 ක් 
  • අවශ්‍ය ප්‍රමාණයට ලුණු 
සාදාගන්නා ආකාරය 

පළමුව අන්නාසි හා ඇපල් කොටු හැඩයට කපාගන්න. නැත්නම් සිහින්ව දිගට කපාගන්න. ඉන්පසු සියලු අමුද්‍රව්‍ය එකතු කර කලවම් කර රසවිදින්න.

5.වම්බටු මෝජු 

අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය 
  • වම්බටු 200g
  • බීලූනු ගෙඩියක්(දිගටි හැඩයට කපාගත් )
  • රතුලූනු 30g
  • අමුමිරිස් කරල් 5 ක් හෝ 6ක්(මැදින් පලාගත් )
  • මාළුමිරිස් කරල් 2 ක්(රවුමට කපාගත්)
  • අබ මේස හැදි 1 ක් (විනාකිරෙන් පොගවා අඹරාගත් )
  • මිරිස් කුඩු තේ හැදි 1 ක් 
  • විනාකිරි කෝප්ප බාගයක් පමණ
  • සීනි මේස හැදි 2 ක් 
  • අඹ චට්නි මේස හැදි 1 ක් 
  • ලුණු අවශ්‍ය ප්‍රමාණයට 
  • තක්කාලි සෝස් මේස හැදි 1 ක් 
  • බැදගැනීමට අවශ්‍ය තෙල්
  • බැදගත් හාල්මැස්සන් ස්වල්පයක් 
සාදාගන්නා ආකාරය 

වම්බටු හොදින් සෝදා සිහින් තීරු කපා කහ ලුණු අතගා ගැඹුරු තෙලේ බැදගන්න. එය තෙල් බේරෙන්නට පසෙකින් තබා අමුමිරිස්, රතුලූනු, මාළුමිරිස් රතවූ තෙලට දමා පාට වෙනස් නොවන සේ බැදගන්න. 
භාජනයක් ගෙන එයට අබ, මිරිස් කුඩු, ලුණු, විනාකිරි, සීනි, චට්නි, තක්කාලි සෝස් මේ සියල්ල හොදින් මිශ්‍ර කරන්න. ඉන්පසු එයට බැදගත් බටු සහ ලූනු , අමුමිරිස්, මාළුමිරිස් එකතු කරන්න. ( බැදගත් හාල්මැස්සන් එකතු කරනේනම් වඩාත් රසවේවි.)

6. කුකුල් මස් මෝජු 

අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය 
  • කුකුල් මස් 100g
  • මිරිස් කුඩු තේ හැදි 2 ක් 
  • සීනි මේස හැදි 2 ක් 
  • චට්නි මේස හැදි 2 ක් 
  • අඹරාගත් අබ මේස හැදි 1 ක්
  • විනාකිරි කෝප්ප කාලක් පමණ
  • ලුණු අවශ්‍ය ප්‍රමාණයට 
  • ගම්මිරිස් ස්වල්පයක් 
  • දෙකට පලාගත් අමුමිරිස් කරල් 2ක් හෝ 3ක් 
  • ඇට ඉවත්කර රවුමට කපාගත් මාළුමිරිස් කරල් 2 ක් හෝ 3ක් 
  • කපාගත් ලූනු 
  • කහ තේ හැදි කාලක් 
  • බැදගැනීමට තෙල් 
සාදාගන්නා ආකාරය 

පළමුව කුකුල් මස් වල කටු ඉවත්කර කොටු හැඩයට කපාගන්න. ඉන්පසු මිරිස් කුඩු, කහකුඩු, ගම්මිරිස් කුඩු, ලුණු එකතුකර ගැඹුරු තෙලේ විනාඩි 3ක් පමණ බැදගන්න. 
භාජනයක් ලිප තබා තෙල් ස්වල්පයක් එක් කරන්න. තෙල් රතවන විට ලූනු, අමුමිරිස්, මාළුමිරිස්, ලුණු, ගම්මිරිස්, සීනි, චට්නි හා අඹරාගත් අබ එකතුකර හොදින් කලවම් කර එයට කලින් බැදගත් කුකුල් මස් ප්‍රමාණයද එකතුකර ලිපෙන් බාගන්න.

7. ඉස්සෝ මෝජු 

අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය 
  • පොතු ඉවත්කරගත් අමු ඉස්සන් 100g
  • මිරිස් කුඩු තේ හැදි 2 ක් 
  • සීනි මේස හැදි 2 ක් 
  • අඹ චට්නි මේස හැදි 2 ක් 
  • අඹරාගත් අබ මේස හැදි 1 ක් 
  • විනාකිරි කෝප්ප කාලක්
  • ලුණු අවශ්‍ය ප්‍රමාණයට 
  • ගම්මිරිස් ස්වල්පයක් 
  • දෙකට පලාගත් අමුමිරිස් කරල් 3ක් හෝ 4ක්
  • ඇට ඉවත් කර කොටුවට කපාගත් මාළුමිරිස් කරල් 2 ක් හෝ 3ක් 
  • කපාගත් ලූනු 
  • බැදගැනීමට තෙල් 
  • කහකුඩු තේ හැදි කාලක්
සාදාගන්නා ආකාරය 

පළමුව පොතු ඉවත්කරගත් අමු ඉස්සන් වලට මිරිස් කුඩු, කහ, ගම්මිරිස්, ලුණු දමා කලවම් කර ගැඹුරු තෙලේ බැදගෙන පසෙකින් තබන්න. 
භාජනයක් ලිප තබා විනාකිරි,ලූනු, අමුමිරිස්, මාළුමිරිස්, මිරිස් කුඩු, ගම්මිරිස්, චට්නි, සීනි, අබ, ලුණු දමා හොදින් මිශ්‍ර කර බැදගත් ඉස්සන්ද එක්කර හොදින් කලවම් කර ලිපෙන් බාගන්න.

Comments

Popular posts from this blog

රසම රස බත් වර්ග 8 ක්

1.කබ්සා රයිස් අවශ්‍ය දේවල් බාස්මති 2 කප් (ඔයාලාට කැමති ප්‍රමාණයක් හාල් අරගෙන මේ දමා තියෙන එවා වැඩි කර ගන්න ) ඔලිව් ඔයිල් 2 tbs බටර් 1 tbs කරාබු නැටි 3-4 බේලිප් 3-4 කුරුදුපොතු කැලි 2-3 කරදමුංගු ටිකක් පොඩියට කපා ගත් ලුනු කප් 1 පොඩියටම කපා ගත් සුදුලුනු බික් 4-5 ටොමැටෝ පේස්ට් 2tbs පොඩියට කපා ගත් කැරට් ගෙඩි 1 කොත්තමල්ලි කුඩු 2tbs සුදුරු 1/2tsp රස අනුව ලුණු චිකන් ස්ටොක් අවශ්‍ය පමණ (නැතිනම් නෝර් සුප් කියුබ් 3-4 වතුර සමග දිය කර ගන්න ) ප්ලම්ස් හා කජු ටිකක් ගම්මිරිස් කුඩු ටිකක් සමාන්‍ය කැලි කපා ගත් චිකන් අවශ්‍ය පමණ. 500g සාදාගන්නා ආකාරය මුලින් භාජනයක් ලිප තියා එකට බටර් හා ඔලිව් ඔයිල් දමා රත් වෙන්න තියන්න. පසු එකට කුරුදුපොතු/කරදමුංගු/කරාබු නැටි ටික දමා සුලු වේලාවක් බැදෙන්නට තියන්න.පසු එකටම කපා ගත්ත ලුනු ටික දමා ලා දුඹුරු පැහැ වෙනකම් බැදෙන්නට හරින්න. පසු කපා ගත්ත චිකන් ටික දමා හොදින් කලවම් කර විනාඩි 5 පමණ බැදෙන්නට හරින්න.(භාජනයේ පියන වසා ) පසු එකට කපා ගත් සුදුලුනු/කැරට්/ බේලිප් දමා හොදින් මිශ්‍ර කරන්න. පසු එකට ටොමැටෝ පේස්ට් ටි...

කෑම උයද්දි මේ දේවල් ගැනත් සැලකිලිමත් වෙන්න.

ඔබ දන්නවාද ආහාරයක් සකස් කිරීමේදී අපි නොදන්නා බොහෝදේ තිබෙන බව. එ නිසා කෑම උයද්දිත් හිතාගන්නවත් බැරි දේවල් අපේ අතින් සිදුවෙනවා. ආහාර විෂ වීම නිසා රෝගී වීම හා ජීවිත හානි සිදුවීම්  පවා වාර්තා වෙනවා. කොහොමද මේ ආහාර විෂ වෙන්නේ? ඇත්තටම ආහාර විෂ වීම කියන්නේ මොකක්ද ? පිරිසිදුව ආහාර පිසිනවානම් ඒවා විෂ වෙන්නේ කොහොමද ? ඇත්තටම ආහාර විෂ වෙන්නේ ආහාර 2ක් හෝ 3ක් මිශ්‍ර කර පිසීමේදී. හැම ආහාරයක් තුලම රසායනික ද්‍රව්‍ය අඩංගු වෙනවා. එක් රසායනික සංඝටකයක් තවත් සංඝටකයක් සමග එකතුවී විෂ සංඝටකයක් හදන්න පුලුවන්. ඒවා එතරම් අහිතකර නොවෙන්නත් පුලුවන්. අධි විෂ වෙන්නත් පුලුවන්. ඊට අමතරව ආහාර වල බැක්ටීරියා හා විෂබීජ ක්‍රියාකාරිත්වය නිසාත් ආහාර විෂ වීම් ඇතිවෙනවා. ගෘහණියන් වන අපි ආහාර රසට ගුණට උයන්න වගේම මේ දේත් දැනගන්න ඕනි. ඉතින් අද අපි කියන කෑම වර්ග මේ විදියට පිසීමේදී පරිස්සම් වෙන්න. 1. රතුලූනු, සුදුලූනු වේලාසන සුද්ද කර පෙති ගසා විනාඩි 5 කට වඩා තබන්න එපා. ලූනු ඉතාම ඉක්මනින් අවට පරිසරයේ ඇති විෂ වර්ග උරාගන්නවා. ඒකයි විෂක් සමේ ගෑවුනාම ලූනු ගෙඩියක් සමේ අතුල්ලන්න කියන්නේ. ලූනු වලට විෂ උරාගන්නවා. ලූනු කපල ටික වේලාවක...

ධාන්‍ය වලින් රසවත් ආහාර වට්ටෝරු 3ක්..

ධාන්‍ය වර්ග කන්න අකමැති අයටයි මේ ආහාර වට්ටෝරු. ධාන්‍ය වර්ග කන්න හරිම අකමැතිනේ අපේ පොඩ්ඩො, මෙහෙම හදල දුන්නොත් නම් අනිවාර්යයෙන්ම ආසාවෙන් ආහාරයට ගනීවි.  රසයෙන් වගේම ගුණයත් ඉහල ආහාර වට්ටෝරු කිහිපයක් තමයි මේ. 1. කඩල, කව්පි මිශ්‍ර පිට්ටු අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය  රතු හෝ සුදු හාල් පිටි 250g ගා ගත් පොල්  ලුණු තම්බාගත් කඩල 100g තම්බාගත් රතු කව්පි 100g තම්බාගත් ග්‍රීන්පීස් 50g අවශ්‍ය නම් කැරට් සහ බෝංචි ටිකක් සාදාගන්නා ආකාරය ගාගත් පොල් වලට ලුණු මිශ්‍ර කර එයට හාල් පිටි දමා පොඩියට කැට කරගන්න. කැට කර ගැනීමේදී අතේ වතිර තවරා ගනිමින් කැට කරගත යුතුයි.  දැන් පොඩි ඇලුමිනියම් කෝප්ප කිහිපයක් ගෙන සාදාගත් පිට්ටු ටිකක් දමා ඒ මත තම්බාගත් කව්පි, නැවත පිට්ටු ටිකක් දමා ඒ මත කඩලද, නැවත පිට්ටු ටිකක් දමා ඒ මත ග්‍රීන්පීස් දමා මතුපිටට පිට්ටු මිශ්‍රණය දමා මෙම ඇලුමිනියම් කෝප්ප වල් ඇති පිට්ටු වාශ්පයෙන් තම්බාගන්න.  අවශ්‍ය නම් මෙයට සිහින්ව ලියාගත් කැරට් , බෝංචි ආදිය එක් කල හැකිය.  මෙසේ සදාගත් පිට්ටු පරිප්පු, මස්, මාළු හෝ කව්පි කරියක් සමග කෑමට ගත හැකිය. 2. බතල ක...