Skip to main content

හදාගෙන තියාගෙන කන්න පුළුවන් විශ්මිත රසැති රතුලූණු කරියක්...



සූපවේදී ගයන්ත මද්දුමගේ විසින් ඉදිරිපත් කරන රහස් කෑම වට්ටෝරු ලිපි මාලාවෙන් උපුටා ගත් රසවත් රහස් කෑම වට්ටෝරුවක් තමයි අද ඉදිරිපත් කරන්නේ.

                   රතුලූනු කලුපොල් කරිය.

රතුලූනු කරිය සෑදීමට අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය ...

  • පොතු හැර දෙකට පලාගත් රතුලූනු කෝප්ප 2 ක්. (250g පමණ)
  • ලියාගත් අමු මිරිස් කරල් 2 ක්.
  • කරපිංචා අහුරක්.
  • සියඹලා පේස්ට් මේස හැදි 2 ක්.( දෙහි ගෙඩියක් තරම් සියඹලා ගුලියක් ගෙන වතුර කෝප්ප කාලක දියකර ඇට ඉවත් කර පෙරා ගන්න.)
  • සිහින්ව ලියාගත් කිතුල් හකුරු මේස හැදි 2 ක්.( සිහින්ව ලියාගත් හකුරු වතුර කෝප්ප කාලක දියකරගෙන හකුරු සිරප් එක හදාගන්න. )
  • ලුණු අවශ්‍ය ප්‍රමාණයට.
  • වතුර අඩු කෝප්ප 1 ක්.
  • පොල් තෙල් මේස හැදි 2 ක්.
කබලේ බැදගෙන කුඩුකරගත යුතු මිශ්‍රණය...
  • සිහින්ව ලියාගත් පොල් කෝප්ප 1 1 /2 ක්. 
  • සූදුරු තේ හැදි කාලක්.
  • කහ තේ හැදි බාගයක්.
  • මිරිස් කුඩු තේ හැදි 2 ක්.
  • කොත්තමල්ලි කුඩු තේ හැදි 3 ක්.
  • වතුර කෝප්ප කාලක්.
තෙම්පරාදුව සදහා අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය ...
  • පොල් තෙල් මේස හැදි 2 ක්.
  • සූදුරු තේ හැදි කාලක්.
  • පොල් කෑලි මේස හැදි 2 ක්.
  • කරපිංචා ඉත්තක්.
  • කඩාගත් වියළි මිරිස් කරල් 3 ක්.
  • අබ ඇට තේ හැදි බාගයක්.
ලූණු කරිය සාදාගන්නා ආකාරය....
  • කබලේ බැදගෙන කුඩුකරගත යුතු මිශ්‍රණයේ ඇති ටික මුලින්ම ගන්න. වියළි තාච්චියක් ලිපේ තියන්න. මධ්‍යම ප්‍රමාණයේ ගින්දරක් දාන්න. දැන් එයට සිහින්ව ලියාගත් පොල් ටික දමන්න. පොල් රන්වන් පැහැයට හැරෙන තුරු කබලේ බදින්න. එයට සූදුරු ඇට ටික දමන්න. විනාඩි 2ක් පමණ බදින්න. දැන් එයට මිරිස් කුඩු, කහ කුඩු, කොත්තමල්ලි කුඩු ටික දාන්න. තවත් විනාඩි 4ක් පමණ හැදි ගාමින් කබලේ බදින්න. සියල්ලම බ්ලෙන්ඩරයට දමන්න. විනාඩි 2ක් ග්‍රයින්ඩ් කරන්න. පසුව එයට වතුර කෝප්ප කාල දමන්න. පේස්ට් එකක් හැදෙන තරමට කුඩුකර ගන්න. එය වෙනම පසෙකින් තබාගන්න.
  • දැන් මැටි වලදක් ගන්න. එය හොදින් පිසදා ලිපේ තියන්න. රත්වේගෙන එනවිට එයට පොල් තෙල් මේස හැදි 2 ක් දමන්න. එඅය රත්වේගෙන එද්දී එයට රතුලූනු ටික දමන්න. රතුලූනු ලා රන් පැහැයට හැරෙන තෙක් තෙලෙන් බදින්න.
  • දැන් එයටම කරපිංචා ටික දමන්න. විනාඩියකට පසු ලියාගත් අමු මිරිස් දමන්න. විනඩියක් බැදෙන්නට දෙන්න. 
  • දැන් එයට අපි සාදාගත් පොල් පහේ පේස්ට් එක දාන්න. හොදින් මිශ්‍ර කරන්න. විනාඩියකට පසු එයට සියඹලා පේස්ට් එකත් හකුරු පේස්ට් එකත් දමාගන්න. හොදින් මිශ්‍ර කර මෙයටම වතුර කෝප්ප 1 ත් දමා අවශ්‍ය ප්‍රමාණයට ලුණු දමන්න. කරිය එක පාරක් නටන්න දෙන්න. පසුව ලිපේ දැල්ල අඩු කර හට්ටිය වසා අඩු ගින්දරේ විනාඩි 30ක් පිසින්න. ( තෙල් වෙන්වී පෙනෙන තුරුම. )
  • පැය බාගයකට පසු වෙනම කුඩා තාච්චියක් ලිපේ තබා එයට පොල් තෙල් මේස හැදි 1 ක් දමන්න. තෙල් රත්වීගෙන එද්දී එයට අබ, සූදුරු, කරපිංචා , වියළි මිරිස් කරල් සහ කපාගත් පොල් කෑලි දමන්න. විනාඩි 2ක් 3ක් බැදලා තෙලුත් සමගම පිසගත් ලූනු කරිය උඩින් දමන්න. 
  • වසා තබන්න. කෑමට ගත යුත්තේ කරිය පිසීමෙන් අඩුම තරමේ පැයකට පසුවය.

Comments

Popular posts from this blog

රසම රස බත් වර්ග 8 ක්

1.කබ්සා රයිස් අවශ්‍ය දේවල් බාස්මති 2 කප් (ඔයාලාට කැමති ප්‍රමාණයක් හාල් අරගෙන මේ දමා තියෙන එවා වැඩි කර ගන්න ) ඔලිව් ඔයිල් 2 tbs බටර් 1 tbs කරාබු නැටි 3-4 බේලිප් 3-4 කුරුදුපොතු කැලි 2-3 කරදමුංගු ටිකක් පොඩියට කපා ගත් ලුනු කප් 1 පොඩියටම කපා ගත් සුදුලුනු බික් 4-5 ටොමැටෝ පේස්ට් 2tbs පොඩියට කපා ගත් කැරට් ගෙඩි 1 කොත්තමල්ලි කුඩු 2tbs සුදුරු 1/2tsp රස අනුව ලුණු චිකන් ස්ටොක් අවශ්‍ය පමණ (නැතිනම් නෝර් සුප් කියුබ් 3-4 වතුර සමග දිය කර ගන්න ) ප්ලම්ස් හා කජු ටිකක් ගම්මිරිස් කුඩු ටිකක් සමාන්‍ය කැලි කපා ගත් චිකන් අවශ්‍ය පමණ. 500g සාදාගන්නා ආකාරය මුලින් භාජනයක් ලිප තියා එකට බටර් හා ඔලිව් ඔයිල් දමා රත් වෙන්න තියන්න. පසු එකට කුරුදුපොතු/කරදමුංගු/කරාබු නැටි ටික දමා සුලු වේලාවක් බැදෙන්නට තියන්න.පසු එකටම කපා ගත්ත ලුනු ටික දමා ලා දුඹුරු පැහැ වෙනකම් බැදෙන්නට හරින්න. පසු කපා ගත්ත චිකන් ටික දමා හොදින් කලවම් කර විනාඩි 5 පමණ බැදෙන්නට හරින්න.(භාජනයේ පියන වසා ) පසු එකට කපා ගත් සුදුලුනු/කැරට්/ බේලිප් දමා හොදින් මිශ්‍ර කරන්න. පසු එකට ටොමැටෝ පේස්ට් ටි...

කෑම උයද්දි මේ දේවල් ගැනත් සැලකිලිමත් වෙන්න.

ඔබ දන්නවාද ආහාරයක් සකස් කිරීමේදී අපි නොදන්නා බොහෝදේ තිබෙන බව. එ නිසා කෑම උයද්දිත් හිතාගන්නවත් බැරි දේවල් අපේ අතින් සිදුවෙනවා. ආහාර විෂ වීම නිසා රෝගී වීම හා ජීවිත හානි සිදුවීම්  පවා වාර්තා වෙනවා. කොහොමද මේ ආහාර විෂ වෙන්නේ? ඇත්තටම ආහාර විෂ වීම කියන්නේ මොකක්ද ? පිරිසිදුව ආහාර පිසිනවානම් ඒවා විෂ වෙන්නේ කොහොමද ? ඇත්තටම ආහාර විෂ වෙන්නේ ආහාර 2ක් හෝ 3ක් මිශ්‍ර කර පිසීමේදී. හැම ආහාරයක් තුලම රසායනික ද්‍රව්‍ය අඩංගු වෙනවා. එක් රසායනික සංඝටකයක් තවත් සංඝටකයක් සමග එකතුවී විෂ සංඝටකයක් හදන්න පුලුවන්. ඒවා එතරම් අහිතකර නොවෙන්නත් පුලුවන්. අධි විෂ වෙන්නත් පුලුවන්. ඊට අමතරව ආහාර වල බැක්ටීරියා හා විෂබීජ ක්‍රියාකාරිත්වය නිසාත් ආහාර විෂ වීම් ඇතිවෙනවා. ගෘහණියන් වන අපි ආහාර රසට ගුණට උයන්න වගේම මේ දේත් දැනගන්න ඕනි. ඉතින් අද අපි කියන කෑම වර්ග මේ විදියට පිසීමේදී පරිස්සම් වෙන්න. 1. රතුලූනු, සුදුලූනු වේලාසන සුද්ද කර පෙති ගසා විනාඩි 5 කට වඩා තබන්න එපා. ලූනු ඉතාම ඉක්මනින් අවට පරිසරයේ ඇති විෂ වර්ග උරාගන්නවා. ඒකයි විෂක් සමේ ගෑවුනාම ලූනු ගෙඩියක් සමේ අතුල්ලන්න කියන්නේ. ලූනු වලට විෂ උරාගන්නවා. ලූනු කපල ටික වේලාවක...

ධාන්‍ය වලින් රසවත් ආහාර වට්ටෝරු 3ක්..

ධාන්‍ය වර්ග කන්න අකමැති අයටයි මේ ආහාර වට්ටෝරු. ධාන්‍ය වර්ග කන්න හරිම අකමැතිනේ අපේ පොඩ්ඩො, මෙහෙම හදල දුන්නොත් නම් අනිවාර්යයෙන්ම ආසාවෙන් ආහාරයට ගනීවි.  රසයෙන් වගේම ගුණයත් ඉහල ආහාර වට්ටෝරු කිහිපයක් තමයි මේ. 1. කඩල, කව්පි මිශ්‍ර පිට්ටු අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය  රතු හෝ සුදු හාල් පිටි 250g ගා ගත් පොල්  ලුණු තම්බාගත් කඩල 100g තම්බාගත් රතු කව්පි 100g තම්බාගත් ග්‍රීන්පීස් 50g අවශ්‍ය නම් කැරට් සහ බෝංචි ටිකක් සාදාගන්නා ආකාරය ගාගත් පොල් වලට ලුණු මිශ්‍ර කර එයට හාල් පිටි දමා පොඩියට කැට කරගන්න. කැට කර ගැනීමේදී අතේ වතිර තවරා ගනිමින් කැට කරගත යුතුයි.  දැන් පොඩි ඇලුමිනියම් කෝප්ප කිහිපයක් ගෙන සාදාගත් පිට්ටු ටිකක් දමා ඒ මත තම්බාගත් කව්පි, නැවත පිට්ටු ටිකක් දමා ඒ මත කඩලද, නැවත පිට්ටු ටිකක් දමා ඒ මත ග්‍රීන්පීස් දමා මතුපිටට පිට්ටු මිශ්‍රණය දමා මෙම ඇලුමිනියම් කෝප්ප වල් ඇති පිට්ටු වාශ්පයෙන් තම්බාගන්න.  අවශ්‍ය නම් මෙයට සිහින්ව ලියාගත් කැරට් , බෝංචි ආදිය එක් කල හැකිය.  මෙසේ සදාගත් පිට්ටු පරිප්පු, මස්, මාළු හෝ කව්පි කරියක් සමග කෑමට ගත හැකිය. 2. බතල ක...